Camperen in de winter

Dat het reizen met de camper in winterse omstandigheden andere voorbereidingen behoeft, zal niemand vreemd in de oren klinken. Kou en gladheid vragen immers om andere oplossingen dan zon en warmte. Maar met een goede voorbereiding kan je ook in de winter met een gerust hart op stap gaan…..

De reis

Voorafgaand aan de reis is het verstandig de camper een winterbeurt te geven. Bovag bedrijven bijvoorbeeld controleren de camper dan op een groot aantal punten.
Banden: In steeds meer landen is het verplicht om in de winter op sneeuwbanden te rijden. Een glijdende camper is moeilijker in de hand te houden dan een gewone auto. Het profiel in de banden moet in ieder geval minstens 4 tot 5 mm zijn om goede grip op de weg te hebben. Laat ook de bandenspanning checken.
Sneeuwketting: los van het gegeven of je ze nodig hebt, is het in veel gebieden een verplichting ze bij je te hebben. Dat geldt niet alleen in de alpengebieden maar ook bijvoorbeeld in de Vogezen.
Rijden in de sneeuw: Zorg dat het dak sneeuwvrij is als je gaat rijden zodat bij het remmen niet een enorme lading sneeuw je zicht belemmert of dat van het achterop liggende verkeer. Helaas zul je daarvoor je dak op moeten.
Controleer ook de ruitenwissers goed en vul het reservoir met antivries ruitenvloeistof en check of deze ook voor extreme kou geldt.
Socks zijn een alternatief voor sneeuwkettingen. Ze zijn veel makkelijker aan te brengen en vooral geschikt om weg te kunnen rijden en voor kleine afstanden. Ze slijten wel heel snel.

Het verblijf

Belangrijk is dat de camper goed geïsoleerd is. Bij de nieuwste campers is dit, afhankelijk van het type camper, vaak al goed. Isolatie is niet alleen van belang om jezelf comfortabel te voelen maar moet ook bevriezing voorkomen van de tanks en leidingen.

Isolatie en verwarming

Een isolerende maatregel om kou buiten te houden is het sluiten van de gordijnen. Door aan de onderkant van het gordijn een spanveer te monteren, voorkom je kouval.
Vloerbedekking is ideaal en voorkomt veel optrekkende kou. Wanneer je daaronder ook nog elektrische verwarming legt is dat helemaal ideaal. Dit is te koop in gespecialiseerde accessoire winkels als mat maar ook per strekkende meter.
De beste verwarming is ringverwarming. Deze zorgt ervoor dat de lucht door de hele camper geblazen wordt. Let op dat de slangen vrij liggen zodat de warme lucht overal bij kan komen. Zorg altijd voor voldoende frisse lucht en ventilatie. Dat zorgt er ook voor dat de warmte zich beter verspreid. Dakluik altijd een stukje open houden en een koolmonoxide melder activeren. Bedenk dat je met ernstige sneeuwval ‘ingesneeuwd’ kunt raken. Een dikke laag sneeuw op het dank sluit het ventilatiegat af. Voor Truma kachels zijn speciale verlengpijpen te koop.
Dek de ventilatieroosters ten behoeve voor de koelkast in de wand van uw camper af. Dit mag echter alleen als deze niet op gas werkt maar is aangesloten op elektriciteit. (Denk aan koolmonoxide!) Zo sluit je de kou buiten en profiteer je tegelijkertijd van de warmte die de koelkast produceert.
Om het bevriezen van waterleidingen te voorkomen moet je goed controleren of isolatie van de leiding nog gewenst is. Liggen ze direct aan de buitenrand of vloer probeer dan dun isolatiemateriaal aan te brengen. Dat geldt ook voor de schoonwatertank.
Zowel in de afvalwatertank als toilet kunt u antivries tabletten of vloeistof doen, verkrijgbaar bij de gespecialiseerde campingwinkel. Alternatief voor de vuilwatertank is keukenzout.
Spuit de uitdraaisteunen in met siliconenspray en wrijf alle rubberen afdichtingen in met vet (vaseline). Daarmee voorkom je dat ze dichtvriezen en beschadigen bij het openen. Als je een sneeuwtent of portaaltent opzet is het slim om de ritsen in te smeren met paraffine. Evt. sneeuwluifels boven de ramen kunnen voorkomen dat de ramen door water of smeltsneeuw vastvriezen.
Alle kabels dagelijks van de grond losmaken opdat ze niet vastvriezen. Insmeren met paraffine helpt ook.

Gas

Controleer de gasslang op haarscheurtjes. Met wat zeepsop kan je de aansluitingen checken op eventuele lekkage, nadat de gasflessen volledig geopend zijn (voldoende druk).
Tijdens kamperen in de sneeuw kunt u uitsluitend uit de voeten met Propaangas. Butaan verdampt namelijk niet meer onder een temperatuur van + 4ºC. Nog een reden om alleen propaangas te gebruiken is het voorkomen van bevriezing van de drukregelaar. Pak de drukregelaar in een paar kranten en het een stuk schuimplastic en koop eventueel een reserve drukregelaar.
Om te voorkomen dat je ’s nachts in de de kou een fles moet verwisselen, is het gebruik van een duomatic of triomatic aan te bevelen. Zodra de ene fles leeg is, wordt dan automatisch overgeschakeld op de andere zonder dat de kachel uitgaat. Zorg in ieder geval altijd voor een extra volle reserve fles.

Koken en verwarmen op LPG

LPG is een menging van Butaan en Propaan en heeft een mengverhouding van 60% butaan/ 40% propaan in de zomer en 40% butaan/ 60% propaan in de winter. Het in de winter getankte LPG gas kan in de winter en zomer zonder problemen gebruikt worden. Gebruik ’s winters echter geen gas dat je in de zomer getankt hebt! De kans is groot dat het propaangas is verdampt en/ of is verbruikt, terwijl het butaangas is achtergebleven in de tank. Dit heeft onder andere bevriezingsgevaar tot gevolg.
Wordt er toch LPG in de wintermaanden gebruikt houd er dan rekening mee dat alleen het gedeelte van propaangas wordt benut onder de 4 graden. Dat is dus maar een gedeelte van de totale inhoud. Houd dus rekening met nog geen 50% werking van de inhoud ’s winters.

Wintertent

Ben je van plan langer op één plaats te blijven dan is een wintertent aan te raden. Dat voorkomt veel warmte verlies als de deur opengaat maar is ook heel prettig om schoenen sneeuwvrij te maken en natte spullen uit te laten druipen. Door het extra schuine dak blijft de sneeuw er ook niet opliggen.
Op wintercampings kan je vaak beschikken over verwarmde ruimtes om ski spullen op te ruimen.

TIP

Ga je naar een wintersportgebied dan is het wellicht raadzaam om eens bij een slipschool een cursus slippen met de camper te volgen.
Wees er ook bedacht dat als je naar zonnige oorden rijdt, je mogelijk door winterse gebieden moet rijden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Pyreneeën of midden Frankrijk waar je dan wel geen sneeuwkettingen nodig hebt maar waar wel winterbanden goede dienst kunnen bewijzen.

Meenemen:
• Veger, schep of spade om sneeuw weg te ruimen
• Ontdooispray en een (al dan niet elektrische) slot ontdooier
• klein hakbijltje om eventueel ijs weg te hakken.
• Talkpoeder en vaseline
• Keukenzout of een milieuvriendelijk antivriesmiddel voor de afvalwatertank
• Sneeuwkettingen, werkhandschoenen en kniematje voor het omleggen
• Startkabels
• Zakje zand wanneer je niet van je plaats komt en/of anti slipmatten
• 2 gasflessen met extra gasslag van 2,5 m. en 2 slagpennen
• Elektrisch kacheltje als reserve of bijverwarming
• Drukregelaar
• Schijnwerpers en batterijen.
• Föhn (kan goede diensten bewijzen bij het ontdooien)
• Wintertent