Magdeburg

Maagdenburg – verrassend mooi!

Onderweg naar Berlijn, direkt aan de Elbe, ligt Maagdenburg. Velen verbinden de naam Maagdenburg met de “Maagdenburgse Halve Bollen”.

Wat is er mooier, dan de camper direkt aan de Elbe te parkeren? Voetjes in het water, wit zandstrand onder de voeten en direkt aan de Elbe-promenade? 

Maagdenburg kijkt terug op een rijke geschiedenis als keizerstad en Hanzestad. Ook Nederlanders hebben grote voetsporen in Maagdenburg achtergelaten. De prachtige barokken paleizen aan het Domplein en de promenade Fürstenwall dankt Maagdenburg bijvoorbeeld aan een achterkleinzoon van Willem van Oranje, de Fürst Leopold von Anhalt-Dessau.  

Vanaf de camperplek aan de Elb-Ufer ligt het historische Marktplein op een kleine kilometer loopafstand. Nog steeds vindt hier onder het keizerstandbeeld, de Gouden Ruiter, dagelijks de levensmiddelenmarkt plaats.  

Vanaf het Marktplein loop je verder naar het Domplein met de eerste gotische Dom van Duitsland. De Dom beherbergt een schat aan middeleeuwse beeldhouwkunsten en een (gratis) bezoekje aan de Dom is meer dan de moeite waard. Tussen de gotische Dom, de barokken herenhuizen en het romaanse Onze-Lieve-Vrouwe-Klooster ist de Groene Citadel van Friedensreich Hundertwasser een lust voor het oog. Maagdenburg verrast met contrast!

Neem je vanaf de camperplek het Elbe-Fietspad (van Praag tot Hamburg) naar het noorden, dan rij je door het groene Maagdenburg (Elbauenpark, Herrenkrugpark) door de uiterwaarden van de Elbe en kom je uit bij het grootste waterwegenkruispunt ter wereld. Hier varen schepen over elkaar!

Enkele hoogtepunten uit de Maagdenburgse evenementenkalender zijn:

  • Telemannfesttage in Maart: Klassiek muziekfestival van hoogstaand niveau ter ere van de in Maagdenburg geboren barokkomponist Georg Philipp Telemann.
  • Kaiser-Otto-Festival: Eind september verandert Maagdenburg in de middeleeuwse palts “Magadoburg”, met heuse riddertoernooien.
  • Lichterwelt Magdeburg: Tijdens de Advent wordt de kerstmarkt omlijst door het grootste lichtjesfestival van Midden-Duitsland. 80 meer dan levensgrote sculpturen in 1,2 miljoen LED-lichtjes vertellen de 1.200-jarige geschiedenis van de oude keizerstad.

Voor meer informatie: www.visitmagdeburg.de. Tot ziens, in Maagdenburg!